30 siječnja, 2006

Maškare u Kraljevici 21.1.2006.

Eto, nakon dva leta pauze opet su počeli maškarani tanci va domu kulture va Kraljevice .
Bili smo Maja i ja, obučeni kao mag i vještica. Svirali su Gustafi (fešta zajamčena) i bilo je dobro popunjeno (mislili smo da neće biti toliko ljudi zbog dvogodišnje pauze).

Za maškare je ulaz besplatan, a nemaskirani plaćaju 20 kuna.

09 siječnja, 2006

Milano, Taizé susret od 28.12. - 1.1.2006.

Dana 28.12.2005. krenuo sam u Milano na Europski susret mladih pod nazivom ''Hodočašće povjerenja na zemlji'' koji organiziraju braća iz Taizéa.
Sa mnom su išli Maja, Dino i Andrija. U busu je od poznatih još bio i Miroslav, s jedanaestogodišnjom kćerkicom Laurom, koji je bio naš duhovni vođa. Trebao je još ići i Mladen, ali zbog iznenadnih okolnosti na poslu morao je odustati u zadnji tren. Pošto je Mladen trebao biti voditelj puta, zamijenio ga je u toj funkciji Andrija.
U Milano smo stigli dosta rano i brzo smo se uspjeli smjestiti. Naš smještaj je bio u porodici Zilioli u mjestu Opera (milansko predgrađe). Dobili smo svoj apartman! Skupa smo bili nas četvero (Maja, Dino, Andrija i ja). Obitelj Zilioli nas je lijepo ugostila i pogostila.
Na molitve na Fieri (velesajam) smo išli uglavnom navečer, poslije podjele večere na istoimenom mjestu koja je bila dosta dobra za te novce (45 eura za hranu i gradski prijevoz tijekom susreta).
Što se tiče razgledavanja Milana vidjeli smo, koliko se zasad mogu prisjetiti, Duomo (najveću gotičku katedralu na svijetu i treća crkva po veličini na svijetu), galeriju Vittorio Emanuelle II, kaštel Sforzesco i park Sempione, pinakoteku Brera, crkvu Sv. Ambrozija... te smo šetali poznatim uličicama poput Monte Napoleone i Manzoni (tamo se nalaze najpoznatiji svjetski modni butici). Vidjeli smo i La Scalu izvana, u blizini nje smo bili na kavi u kavani ''Verdi'' (s desne strane La Scale malo dalje u ulici) koja je napola antikvarijat (možete tamo naći novine ''Corriere della serra'' po cijeni od 50 eura iz 1940. godine). Tamo su s nama bili i moj dugogodišnji prijatelj iz Njemačke Tobias s djevojkom Bernardetom iz Poljske.
Za Silvestrovo smo bili u susjednom mjestu i dočekali Novu godinu u zajedničkoj molitvi i slavlju iza pola noći u dvorani do crkve.
Na samu Novu godinu imali smo ručak s obitelji, te nakon ručka su nas odbacili autom do naših autobusa.


Krenuli smo iz Milana u 17.15 sati, a u Rijeku smo došli oko 2.1.2006. oko 1 ujutro.

Regionalni susret je bio održan 31.12. u 15 sati.

Slijedeći Europski susret mladih bit će održan u Zagrebu od 28.12.2006. - 1.1.2007.

Više informacija o Taizéu na www.taize.fr.

Službene slike sa susreta možete naći ovdje.