15 svibnja, 2006

Koncert u Prachaticama (Češka) 11. - 14. 5. 2006.

Prachatice - glavni trg

Krenuli smo iz Rijeke u 6 ujutro prema Njemačkoj. Sa mnom je išla i Maja, jer je u busu bilo mjesta. Prošli smo kroz Bavarsku. Gubili se oko Passau (na slici). Oko 17 sati smo došli u Prachatice, u Češku, gdje smo direktno iz busa uskočili na nastup. Ta prva večer je bila folklorna. Nastupalo je oko 5-6 zborova u ne baš velikoj dvorani. Koncert je prošao dobro unatoč napornom i neprospavanom putu. Nakon toga smo išli na smještaj u Dobru vodu (tako se zove mjesto). Smeštaj je bio u dječjoj školi u prirodi (nešto kao Stara Sušica) s retro socijalističkim štihom. Hrana ok, metalni kreveti na kat, zajednički wc-i bez papira (neki zaštopani) i tuš kabine bez vrata. Maja i ja smo bili smješteni s Markom i Majom iz zbora. Hrana se uzimala kao u menzi. Osjećao sam se kao u pučkoj kuhinji. Bili smo udaljeni od Prachatica cca. 9 km , pa smo na nastupe išli busom.

Drugi dan smo išli na izlet, nazovimo to planinarenjem (iako je bila šetnica), u Boemsku šumu (inače nacionalni park). Na vrhu je bio lijep vidikovac (na slici). Poslije smo se vratili na ručak u Dobru vodu. Kasnije smo išli u Prachatice na probu u gimnaziju koju je vodio 23-godišnji dirigent (inače student na Praškoj glazbenoj akademiji). Isprobavali smo "Missu Brevis" Zdeneka Lukaša, ''Tebe poem'' i ''Salve Regina" Dušana Prašelja. Prije probe smo imali oko sat vremena slobodno za razgledavanje starog grada, te isto tako i poslije. Popili smo jedno češko pivo u centru. Potom smo se vratili u pansion na večeru i spavanje.


Treći dan (subota) smo išli na izlet u prekrasan turistički gradić Česky Krumlov (na slici) sat vremena vožnje od Prachatica. Razgledali smo tamo dvorac dok su neki išli u razgledavanje gradića. Tamo smo se zadržali 2 sata. Vratili se u Dobru vodu na ručak i spremanje za koncert. Krenuli smo iz pansiona u 16 sati na probu u gimnaziju (već obučeni za koncert) . Prije probe smo imali pola sata za gubljenje vremena (čitaj: traženje piva). Proba je počela s Prašeljem nešto prije 17 h i potom je uletio Čeh s Misom Brevis.


Koncert je održan u crkvi Sv. Jakova (na slici) u 19 sati. Najprije je svaki zbor izveo svoj program. Mi smo otpjevali Mozarta "Lacrymosa" i "Laudate Dominum", Mascagni "Cavalleria Rusticana", Lisinski "Cum invocarem", Zajc "Ave Maria", Prašelj "Staroslavenska misa (Slava)".
Nakon toga je uslijedio zajednički nastup svih zborova s Lukaševom "Missom Brevis", "Tebe poem" i finale s Prašeljevom "Salve Regina" iz Trsatskog spomena. Zahvaljujući Maji postoji audiovizualna zabilješka! :-)

Nakon koncerta svi zborovi su išli s nama na večeru u Dobru vodu. Nakon zajedničkog druženja i pjevanja krenuli smo na spavanje.

Zadnji dan (nedjelja) smo nakon spremanja za odlazak krenuli najprije u Prachatice na misu u 9.30 koju smo pratili pjevanjem Mise Brevis, te na kraju otpjevali "Salve Regina". Potom smo usput do busa, čekajući druge da se vrate, Maja i ja skoknuli do dućana kupiti jednu "Becherovku" i još smo stigli na brzinu u pivnicu popiti svako 3 dcl pive!!!

Krenuli smo prema Rijeci kroz Austriju, usput se zaustavljajući na par stajališta na autoputu.

Zaključak: Izlet dobar, koncert ok, smještaj nikakav, hrana tako-tako, nepotreban puni pansion (ručak je gubljenje vremena).

01 svibnja, 2006

1. svibnja - Maja i ja u Centralnoj Istri


Maja i ja prilikom razgledavanja glagoljskog polja Istarskog razvoda

Prvog svibnja Maja i ja smo odlučili napraviti kratak izlet po Centralnoj Istri. Krenuli smo autom iz Rijeke oko podne kroz tunel Učka (košta 27 kn u svakom smjeru) prema Roču, Humu. Usput prema Humu smo razgledali glagoljsko polje (konkretnije spomenik Istarskog razvoda - ne odnosi se na razvod braka nego na uređenje međa) Tražili mjesto u "Humskoj konobi", ali uzalud.
Nakon razgledavanja Huma krenuli smo u Kotle. Kotle su udaljene oko 2 km od Huma. U Kotlama smo htjeli jesti u restoranu ali su nam nudili samo njoke s šparogama umjesto s gulašom (nije bilo ni maneštre), pa smo odustali.
Vrijeme je bilo idealno. Dan prije je padala kiša i baš na prvi svibanj je sunce izašlo van te je priroda blistala.
Nakon Kotla smo išli u Buzet (bio sam tamo prvi put) - morate proći autom kroz centar popločen kamenim pločama da izađete iz Buzeta (loše za gume).
Krenuli put Motovuna, ali smo se usput zaustavili u obiteljskom restoranu ''Castellum'' negdje na nekoj sporednoj cesti. Jeli smo tamo ''Carski gulaš'' - njoki sa srnetinom (50 kn porcija). Porcija baš i nije obilna. Nakon toga smo nastavili put Motovuna, ali pošto je već bilo kasno odlučili smo da ćemo Motovun razgledati neki drugi put.
Nastavili smo put glavnom cestom (umjesto da skrenemo prema Motovunu, pa kraticom do Buzeta), ne znajući da idemo krivim putem, tako da smo napravili cijeli krug, preko Višnjana (na cesti su bila neka skretanja na sporedne puteve zbog radova) do Pazina. Tamo smo uočili na znak da je zatvorena cesta prema Labinu zbog radova. Naime, mislili smo se vratiti preko Labina. Sad smo bili osuđeni opet se vraćati preko tunela Učka. Napravili smo taj dan cca. 200 km, ali sve u svemu jako lijep izlet. Ponovilo se!