15 svibnja, 2006

Koncert u Prachaticama (Češka) 11. - 14. 5. 2006.

Prachatice - glavni trg

Krenuli smo iz Rijeke u 6 ujutro prema Njemačkoj. Sa mnom je išla i Maja, jer je u busu bilo mjesta. Prošli smo kroz Bavarsku. Gubili se oko Passau (na slici). Oko 17 sati smo došli u Prachatice, u Češku, gdje smo direktno iz busa uskočili na nastup. Ta prva večer je bila folklorna. Nastupalo je oko 5-6 zborova u ne baš velikoj dvorani. Koncert je prošao dobro unatoč napornom i neprospavanom putu. Nakon toga smo išli na smještaj u Dobru vodu (tako se zove mjesto). Smeštaj je bio u dječjoj školi u prirodi (nešto kao Stara Sušica) s retro socijalističkim štihom. Hrana ok, metalni kreveti na kat, zajednički wc-i bez papira (neki zaštopani) i tuš kabine bez vrata. Maja i ja smo bili smješteni s Markom i Majom iz zbora. Hrana se uzimala kao u menzi. Osjećao sam se kao u pučkoj kuhinji. Bili smo udaljeni od Prachatica cca. 9 km , pa smo na nastupe išli busom.

Drugi dan smo išli na izlet, nazovimo to planinarenjem (iako je bila šetnica), u Boemsku šumu (inače nacionalni park). Na vrhu je bio lijep vidikovac (na slici). Poslije smo se vratili na ručak u Dobru vodu. Kasnije smo išli u Prachatice na probu u gimnaziju koju je vodio 23-godišnji dirigent (inače student na Praškoj glazbenoj akademiji). Isprobavali smo "Missu Brevis" Zdeneka Lukaša, ''Tebe poem'' i ''Salve Regina" Dušana Prašelja. Prije probe smo imali oko sat vremena slobodno za razgledavanje starog grada, te isto tako i poslije. Popili smo jedno češko pivo u centru. Potom smo se vratili u pansion na večeru i spavanje.


Treći dan (subota) smo išli na izlet u prekrasan turistički gradić Česky Krumlov (na slici) sat vremena vožnje od Prachatica. Razgledali smo tamo dvorac dok su neki išli u razgledavanje gradića. Tamo smo se zadržali 2 sata. Vratili se u Dobru vodu na ručak i spremanje za koncert. Krenuli smo iz pansiona u 16 sati na probu u gimnaziju (već obučeni za koncert) . Prije probe smo imali pola sata za gubljenje vremena (čitaj: traženje piva). Proba je počela s Prašeljem nešto prije 17 h i potom je uletio Čeh s Misom Brevis.


Koncert je održan u crkvi Sv. Jakova (na slici) u 19 sati. Najprije je svaki zbor izveo svoj program. Mi smo otpjevali Mozarta "Lacrymosa" i "Laudate Dominum", Mascagni "Cavalleria Rusticana", Lisinski "Cum invocarem", Zajc "Ave Maria", Prašelj "Staroslavenska misa (Slava)".
Nakon toga je uslijedio zajednički nastup svih zborova s Lukaševom "Missom Brevis", "Tebe poem" i finale s Prašeljevom "Salve Regina" iz Trsatskog spomena. Zahvaljujući Maji postoji audiovizualna zabilješka! :-)

Nakon koncerta svi zborovi su išli s nama na večeru u Dobru vodu. Nakon zajedničkog druženja i pjevanja krenuli smo na spavanje.

Zadnji dan (nedjelja) smo nakon spremanja za odlazak krenuli najprije u Prachatice na misu u 9.30 koju smo pratili pjevanjem Mise Brevis, te na kraju otpjevali "Salve Regina". Potom smo usput do busa, čekajući druge da se vrate, Maja i ja skoknuli do dućana kupiti jednu "Becherovku" i još smo stigli na brzinu u pivnicu popiti svako 3 dcl pive!!!

Krenuli smo prema Rijeci kroz Austriju, usput se zaustavljajući na par stajališta na autoputu.

Zaključak: Izlet dobar, koncert ok, smještaj nikakav, hrana tako-tako, nepotreban puni pansion (ručak je gubljenje vremena).

Nema komentara: