17 studenoga, 2005

''Lujčekova hiža'' i Grebengrad 13.11.2005.





E, a istu večer...e...smo otišli na feštu i spavanje u planinarski dom ''Lujčekova hiža'' na Pokojcu. Tamo smo prisustvovali fešti krštenja vina. Došel Sv.Martin biškup i krstil četvrtinu bocuna vina (3/4 smo popili čekajući njega). Svirali i pjevali do 2 ujutro.
Oko 1:30 se ugasila vatra u podrumu ukojem smo spavali i više je nismo mogli upaliti.
Pjevali smo uz raštimanu gitaru (ali 100% raštimanu), harmoniku i polurazbijenu trubu. Ali nakon određenih količina vinskih kupica sve je štimalo! ;-)
E... a Maja i ja smo spavali pokriveni nekim dekama (dok su ostali imali vreće), koje su nam dali. Uglavnom podrum je ostao suh...što se tiče vina i vatre.

Drugi dan ujutro smo krenuli na planinarenje prema Grebengradu. Podijelili smo se u tri grupe (treća grupa ostala u busu) i krenuli putem Grebengrada dvije grupe.
Prva grupa je dalje obišla cijelu obilaznicu Grebengrad-Čevo, dok smo Maja, Darko, Dino i ja ostali u drugoj grupi u planinarskom domu pod Grebengradom i nakon sat vremena se spustili po magluštini (u Rijeci bilo sunčano) prema busu.
Busom smo išli do Novog Marofa, gdje smo Dino i ja kupili za degustaciju Nikšičko pivo. Nakon kraćeg odsjedanja na kavici i kremšnitama tamo krenuli smo dalje busom prema Podevčevu čekati prvu grupu.
Prva grupa je došla blatnjikava jer su se spuštali s vrha Čevo po strmini i blatu (neki i proklizali koliko sam čuo).
Tamo su nas dočekali domaćini s štruklama, orehnjačom i vinom.
Poslije smo krenuli put Rijeke.
Maja je ostala u Zagrebu.

Broj komentara: 5:

Anonimno kaže...

Vrlo zanimljiva i simpaticna prica..ljudi trebali ste to dozivjeti! Spavanje u podrumu nezaboravno, a Novi Marof atrakcija br.1 u hrvatskoj :) Zagorsko vino..dobar, sviraci neumorni, bili bi do jutra da se tete nisu tjerale doma!

Anonimno kaže...

E da, to je tak, ne? E...da..e..

Anonimno kaže...

Spavanje po dekicom u podrumu bilo je zanimljivo iskustvo..steta sto je pec ugasla :) Bitno da su mobiteli zvonili svakih sat vremena! Damir jos ima traume jer za nas gore u krevetima nije bilo mjesta. Mislim da je ovo bilo bolje..jer kao sto je Darko rekao..tesko da cemo opet svi skupa spavati..hehe.
A orehnjaca je bila genijalna, Novi Marof lud grad, pogotovo nedjeljom, kava 5kn (svi se cudili osim mene)...dodjite u Zagorje..

Anonimno kaže...

eee marof... kad se samo setim kako sam znal špancirat tamo... kaj imaju još štrigovčanca za spit? to mi je fakat najdraže vino. da vam ga opišem onako malo stručnije:
gorkasti okus steže usta, duže zadržavanje u ustima otkriva kiselkastu notu koja je uglavnom neprihvatljiva. čak se nazire i okus pravog vina. potiskuje i svladava okus kisele paprike. ne ide uz jelo. ne otapa ostatke ćevapa između zuba.
pri miješanju s mineralnom boja ostaje nepromijenjena. mjehurići se ravnomjerno razvijaju. miris se ne mijenja, gorčina u okusu i dalje ostaje primjetna.
nije baš za fešte, ali može biti za betonaže. u manjim količinama nije štetno, a njegovo konzumiranje može biti zaniumljvo iskustvo ali ako se pretjera ozbiljan mamurluk je zagarantiran u kombinaciji sa simptomima sličnim padavici.

Anonimno kaže...

eto, od same pomisli na štrigovčanec pišem u duplo ili mi se sve to samo čini?
ugodan dan svima!